eFotbal premiership milujufotbal fotbal.hattrick.cz golfdigest probasket sportwin dokonalazena

VÝBĚR: Nejdražší hráči světa a jejich cena po inflaci

Autor:
Datum: 14. 5. 2013

V posledních letech se ve fotbalovém světě stalo trendem, že ty největší kluby v Evropě utrácejí ohromně velké balíky za hráče. Kolikrát expertům a fanouškům přijde částka přímo astronomická a nechutně přemrštěná.

Časopis Forbes si dal tu práci a sestavil žebříček nejdražších hráčů podle svých kritérií, konkrétně podle inflace. Výběr tvořilo 10 nejdražších hráčů světa a žebříček se promíchal. Cena některých hráčů je nyní větší, než u těch, co stáli víc.

10. Andrej Ševčenko – koupen za 30,8 mil. liber, inflace: 44 miliónů
Ukrajinský snajpr byl ve své době jedním z nejlepších útočníků světa. Chelsea jej v roce 2006 vykoupila z AC Milán za obrovskou sumu, a i přesto, že v Anglii rozhodně nenavázal na gólové hody z Itálie, tak nyní, po sedmi letech, by za něj Londýňané zaplatili 44 miliónů.

9. Neymar – koupen za 50 mil. liber, inflace: 50 miliónů
Čerstvý přírůstek na Nou Camp pochopitelně ještě nenabral větší hodnotu, než za jakou ho zhruba před měsícem Barcelona vykoupila ze Santosu.

8. Luis Figo – koupen 37,5 mil. liber, inflace: 50 miliónů
V roce 2000 vytasil za magického Portugalce Real Madrid 37,5 miliónů, kdyby jej kupoval letos, zaplatil by o dalších 12,5 víc. Připomínáme, že tenkrát se jednalo o velice pikantní přesun. Figo totiž patřil Barceloně, kde se stal okamžitě nenáviděným.

7. Radamel Falcao – koupen za 50 mil. liber, inflace: 50 miliónů
Podobné jako u Neymara. Kolumbijský ostrostřelec přestoupil do Monaka teprve nedávno a ještě za něj neodehrál ani soutěžní minutu, takže se cena nezměnila. Falcao vstřelil v Atleticu za poslední dvě sezony 70 gólů v 90 zápasech, což rozhodně opodstatňuje tak velkou sumu zaplacenou nováčkem Ligue 1.

6. Hernan Crespo – koupen za 35,5 mil. liber, inflace: 54 miliónů
Rovněž jako Ševčenko, i Crespo byl ve své nejlepší formě báječným a nezastavitelným střelcem. V roce 2000 přestoupil za rekordní poplatek z Parmy do Lazia Řím. Během své kariéry vyměnil celkem 7 klubů včetně Chelsea či AC Milán. Dnes by podle měřítek Forbesu Římany vyšel na neskutečných 54 miliónů.

5. Fernando Torrres – koupen za 50 mil. liber, inflace: 54 miliónů
Tehdy to byla pecka. V poslední zimní přestupový den se narodil megapřesun z Anfield Road na Stamford Bridge. El Niňo však zůstal daleko za očekáváním. V poslední sezoně už si vedl lépe, avšak od přestupu z ledna 2011, porostla jeho cena v závislosti na výkonech pouze o 4 milióny.

4. Zinedine Zidane – 47 mil. liber, inflace: 57 miliónů

„Božský Zizou“ přestoupil z Juventusu do Realu Madrid v roce 2001 za ohromný peníz, ale částku svými výkony „bílému baletu“ splatil do posledního eura. To on byl hlavním symbolem celého projektu Los Galacticos.

3. Kaká – koupen za 57 mil. liber, inflace: 66 miliónů
Léto 2009 bylo z pohledu Realu Madrid létem obrovských finančních hodů. Hvězda AC Milán stála neuvěřitelné peníze, stala se jedním z nejlépe placených hráčů světa, ale přesto se na Santiago Bernabeu ideálně neuchytila. I tak jeho cena o něco porostla.

2. Zlatan Ibrahimovič – koupen za 61 mil. liber, inflace: 68 miliónů
Barcelona se vzdala Samuela Eto’oa a ještě Interu navrch přihodila „nekřesťanské peníze“. Zlatan se přesto nechytil, zůstal ve stínu Messiho a brzy se pakoval. Dnes je cena kontroverzního Švéda pouze o 7 miliónů vyšší.

1. Cristiano Ronaldo – koupen za 80 mil. liber, inflace: 94 miliónů
Ronaldo vévodí všude. Tento speciální a neobvyklý žebříček Forbesu ovládl na plné čáře. Manchester United žije z jeho peněz ještě dnes řečeno s trochou nadsázky. Ale Real Madrid rozhodně neprodělal, Portugalec láme rekordy a je absolutní hvězdou. Společně s Messim jim leží fotbalový svět u nohou. Jeho cena vzrostla o 14 miliónů.

Reklama


Komentáře


You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace