eFotbal premiership milujufotbal fotbal.hattrick.cz golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Fernando Torres

Autor:
Datum: 22. 4. 2012

AS Roma v ChelseaNarozen: 20.3.1984, Fuenlabrada

Národnost: Španělsko

Výška/váha: 185 cm / 78 kg

Post: útočník

Současný klub: Chelsea

Předchozí kluby: Atlético Madrid, FC Liverpool

Reprezentace: U15 (1 zápas/0 gólů), U16 (9/11), U17 (4/1), U18 (1/1), U19 (5/6), U21 (10/3), A tým (106/36)

Týmové úspěchy: vítěz FA Cupu, vítěz Ligy mistrů, vítěz Evropské ligy, mistr Evropy hráčů do 16 let (2001), mistr Evropy hráčů do 19 let (2002), 2x vítěz mistrovství Evropy, vítěz mistrovství světa

 

Po vzoru svého bratra navlékl Fernando Torres v pěti letech v klubu Parque 84 brankářské rukavice, ale dlouho s nimi útočníky soupeřů neděsil. „Chytal jsem v pouličních zápasech, ale když jsem jednou přišel domů s vyraženým předním zubem, maminka už mě do branky nepustila,“ vysvětlil Torres. Jako hodný syn se tak přesunul do role postrachu gólmanů, kterým za klub Rayo 13 nasázel v deseti letech v jedné sezoně 55 gólů. Taková vizitka mu vynesla angažmá v prvním zvučném klubu – Atlétiku Madrid.

Na stadionu Vicente Calderóna se talent mladého Španěla rozvinul v plné kráse. Pomohl klubu k postupu do nejvyšší soutěže a v pouhých devatenácti letech mu byla svěřena kapitánská páska. To už Atlétiku ležela na stole nabídka Chelsea na forvardův přestup za 28 milionů liber. Zájem jevila i Barcelona. „Do jiného španělského týmu bych neodešel, protože jsem nechtěl hrát proti klubu, který mě vychoval,“ čekal Torres na tu správnou nabídku.

Ta přišla až v roce 2007 z anglického Liverpoolu, kam Torrese za 20 milionů liber koupil jeho krajan Rafael Benítez. První sezona v Premier League dopadla pro novou akvizici perfektně, s 24 ligovými góly ihned překonal své osobní maximum. „Hned po první sezoně mě srovnávali s Rushem a Dalglishem, z toho jsem byl trochu na rozpacích. Vždyť jsem sotva přišel. Ale doufám, že až jednou z Liverpoolu odejdu, tak se vedle nich zařadím,“ hodnotil první ročník v anglické nejvyšší soutěži. V létě jedinou trefou ve finále evropského šampionátu proti Německu zařídil pro Španělsko výhru 1:0. Byl na vrcholu.

Na Anfieldu prožil další dvě dobré sezony, než jeho rozlet přibrzdilo zranění kolena. Málem kvůli němu nestihl ani Mistrovství světa v Jihoafrické republice v roce 2010. Do kádru kouče Vicente del Bosqueho se nakonec vlezl a byl u zisku světového titulu, ačkoliv ve vítězném finále proti Nizozemsku si zahrál jen deset minut.

Novou sezonu začal čerstvý mistr světa v Liverpoolu, ale rozsáhlé změny ve vedení klubu, na místě trenéra i v hráčském kádru se dotkly také Torrese. V lednu 2011 jej za 50 milionů liber koupila londýnská Chelsea. „Jsem si jistý, že jsem udělal v kariéře velký krok kupředu. Roman Abramovič za mě vynaložil spoustu peněz a musím svůj dluh splatit na hřišti,“ děkoval ruskému magnátovi za důvěru.

Jenže se splácením dluhu to tak horké nebylo. Torres do konce sezony vstřelil v osmnácti zápasech jeden jediný gól, na který čekal dlouhých 903 minut. Ani následující sezona nevyvedla fanoušky z domnění, že Blues při angažování „El Niňa“, jak zní útočníkova přezdívka, šlápli pěkně vedle. Jedenáct branek v 49 zápasech způsobilo, že Torres už zdaleka neměl jisté místo v základní sestavě. Přesto se dočkal velkého klubového úspěchu – vyhrál s Chelsea Ligu mistrů. „Mám smíšené pocity. Cítím se na vrcholu a byl jsem hodně zklamaný, když jsem neviděl své jméno v základní sestavě,“ mrzelo Torrese, kterého přepadaly i myšlenky na odchod.

Ačkoliv gólů ze střeleckých statistik ubývalo, jeho sbírka medailí se naopak rozrůstala. Po triumfu v Lize mistrů obhájil se Španělskem titul mistra Evropy, v další sezoně s Chelsea opanoval Evropskou ligu. Stal se tak prvním hráčem v historii, který vyhrál mistrovství světa, mistrovství Evropy, Ligu mistrů i Evropskou ligu.

-mvy-
Foto: isifa.com

Reklama


Komentáře


You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace