eFotbal premiership milujufotbal fotbal.hattrick.cz golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Střelecká sezóna 2012/13 v kostce: Fernando Torres

Autor:
Datum: 22. 7. 2013

Po přestupu do londýnské Chelsea už sice Fernando Torres není tím obávaným kanonýrem, kterým býval v dresech Atlétika Madrid nebo Liverpoolu, ale jeho výkonnostní křivka přesto postupně stoupá.

El Nino, jak se devětadvacetiletému španělskému střelci přezdívá, se vloni blýsknul zejména dobrými výkony v Evropské lize, kde svůj tým po ostudném vyřazení ze základní skupiny Ligy mistrů dotáhnul až k celkovému prvenství. V samotném závěru sezóny si pak v dresu Španělska zastřílel v rámci Konfederačním poháru.

Premier League

Úvod ligové sezóny Torresovi i celému jeho týmu vyšel. Španělský reprezentant se střelecky prosadil ve svém druhém i ve třetím utkání a zdálo se, že opět nabírá dávnou zapomenutou formu. Na konci kalendářního roku měl Torres na svém kontě sedm vstřelených gólů a kdyby podobným tempem pokračoval i na jaře, mohl by svou ligovou sezónu označit za úspěšnou.

Ve druhé polovině sezóny, částečně i vinou příchodu útočníka Demby Ba, však Torresův střelecký prach opět zvlhnul a do konce ročníku už vstřelil jen jeden jediný gól do sítě Evertonu. Celkově tak zaznamenal osm ligových branek.

Liga mistrů, Evropská liga

Chelsea vstupovala do Ligy mistrů jako obhájce trofeje, ale vůbec poprvé v historii se stalo, že právě obhájce vypadl už v základní skupině. Torres sice svému týmu pomohl třemi vstřelenými brankami, ale ani to na kýžený postup nestačilo.

V jarní fázi evropských pohárů se tak Blues museli spokojit s méně prestižní Evropskou ligou, která Torresovi viditelně seděla. Nastřílel v ní celkem šest gólů, včetně velmi důležité trefy ve finále proti Benfice, a významným dílem tak pomohl svému týmu k prvenství v soutěži.

Reprezentace

Ve španělském národním týmu se Torres vyznamenal až v samotném závěru sezóny, kdy na Konfederačním poháru nasázel svým soupeřům pět branek a stal se společně s Brazilcem Fredem nejlepším střelcem turnaje. Na druhou stranu ale kritici připomínali, že hned čtyři góly dal Torres papírově velmi slabému Tahiti.

Ostatní soutěže

El Nino si připsal góly i v dalších soutěžích. Prosadil se Community Shield proti Manchesteru City, dal gól na MS klubů do sítě Monterrey a po dvou zásazích si připsal v obou anglických pohárech – FA Cupu i Capital One Cupu. Žádný z těchto gólů ale nepřinesl hmatatelný úspěch.

-Jan Novák-

(zdroj fotky: theguardian.com)

Reklama


Komentáře


You must be logged in to post a comment Login

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace